2 voertuigen in konvooi…

In de politiezone Noord nabij de Nederlandse grens is Gert Caremans (1ste inspecteur ver- keer) zeer duidelijk over de functies van dienst- voertuigen.


Hoe de zichtbaarheid vergroten?

“Tijdens opdrachten, en vooral wanneer er veel verkeer is, vonden we dat we niet voldoende zichtbaar waren. De weggebruikers zijn vaak afgeleid door muziek, oortjes of hoofdtelefoon, waardoor ze de sirene niet horen en niet reageren!
Toen is er besloten om de verlichting op en rond het voertuig te optimaliseren, hierbij rekening houdend met elk niveau van de zichtbaarheid.

Na overleg met de DSA, met Alain Geeraerts en de inrichter, combineerden we de veiligste en meest zichtbare lichtbalk op de markt met een zoeklicht erop, tweekleurige binnenverlichting op het dash- board, grill lights voor- en achteraan, leds op de hoeken, een zonneklep met lichtgevend boodschappenbord.

2 voertuigen in konvooi…

“Als voorbeeld denk ik aan de dag dat we twee gevangenen naar het justitiepaleis moesten brengen en de Antwerpse ring zoals gewoonlijk volledig dicht- geslibd was. We zaten in een konvooi van twee voertuigen met daarin telkens één gedetineerde: de interventieploeg reed met de onlangs volledig uitgeruste Volvo XC 90 en een collega bestuurde een anonieme BMW 3 met minimale licht- signalisatie.

De interventieploeg kon vlot doorrijden, maar ach- ter hen slibde het verkeer me- teen dicht waardoor de collega kwam vast te zitten…”