Alcoholslot

Wij beschikken over een netwerk van opgeleide partners voor de installatie en kalibratie van uw alcoholsloten.

Belangrijke stappen inzake het juridisch Alcoholslot

Beslissing van de rechtbank

Veroordeling

Rijden onder invloed van alcohol heeft juridische gevolgen, wat kan leiden tot ingrijpen van de autoriteiten en een juridische procedure. In sommige gevallen kunnen er sancties worden opgelegd, met name voor ernstige recidivisten wiens alcoholgehalte in het bloed gelijk is aan of hoger is dan 1.2 promille (= 0.50mg/l ual), gemeten twee keer in drie jaar. Vanaf 1.8 promile of 0.78 mg/l uitgeademde alveolaire lucht is de rechter verplicht om een alcoholslot op te leggen.

Beslissing van de rechtbank
Naar aanleiding van de beslissing van de rechtbank

Bezoek aan het omkaderingsinstelling

Neem contact op met een erkend begeleidingscentrum zoals het Instituut Vias, Psycho Medisch Advies of Noviter om uw bezoek te plannen. U ontvangt alle benodigde informatie over het programma en de procedures. Nadat u het attest (ETAD) inzake het alcoholslotprogramma hebt ontvangen, kunt u bij ons langskomen voor de installatie van het alcoholslot.

Naar aanleiding van de beslissing van de rechtbank
Keuze van het erkende installatiecentrum

Keuze van het erkende installatiecentrum

 

Neem contact op met onze dienst op het nummer 0800/15064 of per e-mail op beoffender@rauwers.be voor persoonlijke hulp bij het kiezen van het voor u makkelijkst bereikbare erkende installatie centrum, waar het alcoholslot in uw voertuig zal worden geïnstalleerd.

Keuze van het erkende installatiecentrum
Installatie bij een erkend service center

Installatie bij een erkend service center

Nadat het centrum is gekozen en het alcoholslot in uw voertuig is geïnstalleerd, ontvangt u een training over het gebruik ervan bij het erkende centrum. Daarna kunt u weer de weg op met uw voertuig, uitgerust met een alcoholslot in volledige naleving van de voorschriften.

Installatie bij een erkend service center
Het periodiek downloaden van gegevens

Het periodiek downloaden van gegevens

 

Elke twee maanden worden de gegevens van het Alcoholslot voor alcoholgebruik gedownload. indien u een overtreding begaat op het programma is er een vervroegde download. De omkaderingsinstelling wordt hier tevens van op de hoogte gebracht. Dit om een extra tussentijdse uitlezing uit te laten voeren door uw service center.

Het periodiek downloaden van gegevens
Laatste bezoek aan de omkadering

Laatste bezoek aan de omkadering

Aan het einde van het programma zal een laatste evaluatie plaatsvinden bij  de omkaderingsinstelling.  Hierbij ontvangt u het attest inzake einde van uw programma waarmee het alcoholslotprogramma wordt afgesloten.

Laatste bezoek aan de omkadering
Verwijdering van het alcoholslottoestel

Verwijdering van het alcoholslottoestel

Aan het einde van de vastgelegde periode wordt het alcoholslot-programma beëindigd. U dient dan contact op te nemen met het dienstencentrum Rauwers om het alcoholslot te laten uitbouwen. Dit kan per mail beoffender@rauwers.be of telefonisch ia 0800/15064. Als wij de uitbouwgoedkeuringsdocumenten van u of van uw omkadering hebben ontvangen plannen we samen de uitbouw in bij het door u gekozen service center.

Verwijdering van het alcoholslottoestel

Wat u moet weten over het alcoholslot!

Het alcoholslot is een apparaat dat in voertuigen wordt geïnstalleerd en voorkomt het starten van de motor als de bestuurder alcohol heeft geconsumeerd. Het werkt door de alcoholconcentratie in de adem van de bestuurder te meten.De blaasstest moet uitgevoerd worden voordat u het voertuig kan starten en er worden op willekeurige momenten tijdens de rit hertesten aangevraagd. Dit om de veiligheid tijdens de hele rit te waarborgen

Wat te doen als ik veroordeeld ben om een alcoholslot te gebruiken?

Het rijden onder invloed van alcohol kan ernstige juridische gevolgen hebben, waaronder ingrijpen van de autoriteiten en gerechtelijke procedures. In sommige gevallen worden sancties opgelegd, met name voor ernstige recidivisten waarbij het alcoholgehalte in het bloed meer dan 1,2 g/l bedraagt, gemeten twee keer binnen drie jaar. In dergelijke situaties is de installatie van een alcoholslot verplicht. Bovendien moeten rechters een alcoholslot opleggen aan personen met een alcoholgehalte van minimaal 1,8 g/l in het bloed. Het is ook mogelijk om vrijwillig te kiezen voor de installatie van een alcoholslot als alternatieve straf, waarover u met uw advocaat kunt discussiëren.

Organisatie van het begeleidingsprogramma

De verhuur van het alcoholslot gebeurt bij Rauwers, in alle vertrouwelijkheid.   De begeleiding wordt verzorgd door een erkende omkaderingsinstelling zoals het Vias Institute, Psycho Medisch Advies ou Noviter. Deze begeleiding omvat introductiegesprekken, regelmatige opvolging door een psycholoog of criminoloog, en collectieve opleidingssessies.

Onze partners Alcolock™

Vertrouw op ons netwerk van Alcolock™-partners voor de installatie en kalibratie van uw alcoholsloten. Sinds 2010 verwelkomen meer dan 60 centra verspreid over heel België u voor de installatie van Alcolock™ in uw voertuigen.

30000+ Alcolock in actieve dienst
15+ Meer dan 15 jaar ervaring
24H Levering via de AlcoBox™

FAQ

U ontvangt een document van het parket waarmee u naar uw gemeente gaat voor het aangepaste rijbewijs met code 69.

Neem contact op met ons erkende servicecentrum Rauwers. U kunt ons bereiken op 0800/15064 of via beoffender@rauwers.be. We begeleiden u, beantwoorden al uw vragen en zorgen voor de levering van uw gepersonaliseerde alcoholslot naar het servicecentrum van uw keuze voor installatie. U vindt een lijst van onze servicecentra via deze link.

Ja maar deze worden nooit gelijktijdig uitgevoerd.

Bij ons huur je gewoon je alcoholslot voor de duur van de afgesproken periode. Installatie en service zijn bij de maandelijkse kosten inbegrepen. Het maandelijkse bedrag varieert afhankelijk van de lengte van je opgelegde periode. Neem contact met ons op en we geven je meer informatie over ons aanbod.

Je vindt onze prijslijst via onderstaande link.

Het alcoholslot kan in de meeste voertuigen worden ingebouwd. Er worden geen gaten gemaakt. Je zult dus niet zien dat er een alcoholslot in je voertuig is aangebracht nadat het is verwijderd.

Het alcoholslot moet worden overgezet van het oude voertuig naar het nieuwe. Neem contact op met de omkaderingsinstelling voor goedkeuring. De omkaderingsinstelling zal goedkeuring geven aan het Rauwers servicecentrum en wij zullen dan een afspraak met u maken in ons servicecentrum.

Nee. De download kan worden uitgevoerd bij een van onze geautoriseerde servicecentra nadat het Rauwers Servicecentrum op de hoogte is gesteld.

Indien u verkiest om het alcoholslot niet te installeren, dan geldt voor ganse de periode een algeheel rijverbod.

Als u echter wilt blijven rijden tijdens de beperkte periode, mag u dat alleen doen in voertuigen die zijn uitgerust met een alcoholslot en moet u de omkaderingsprogramma volgen dat wordt georganiseerd door het VIAS-instituut.

Ja, maar je moet de geplande downloads vooraf laten uitvoeren door het servicecentrum dat je hebt gekozen. Je kunt maximaal twee maanden in het buitenland rijden.

Het alcoholslot geeft een signaal wanneer het tijd is voor een tussentijdse download. Tussentijdse download wordt uitgevoerd met tussenpozen van twee (in het eerste jaar) of zes maanden (vanaf het tweede jaar). Er zijn echter govertredingen die een vroegtijdige download vereisen. Wat de reden ook is, je kunt altijd aan je alcoholslot zien hoeveel tijd er nog rest voor het download. Als het alcoholslot niet op tijd wordt uitgevoerd, gaat het contactslot met alcohol in de vergrendelingsmodus en kan het voertuig niet meer worden gebruikt. Neem contact op met de omkaderingsinstelling om te melden dat je voertuig is geblokkeerd.

De wettelijke straffen voor het overtreden van deze beperking zijn streng: de boete kan variëren van € 4.000,00 tot € 16.000,00 en de rijbevoegdheid wordt voor minstens een jaar ingetrokken.

Je moet je bezoek aan het dienstencentrum/garage plannen voor de datum die op het alcoholslot staat.

  • Als je wordt gevraagd om een herhalingstest uit te voeren, zorg er dan voor dat je dit onmiddellijk doet om een vervroegde download te voorkomen.
  • Als je het contact hebt aangezet zonder in de alcoholslot te blazen, is het absoluut noodzakelijk dat je de motor uitzet en zo snel mogelijk een nieuwe test uitvoert om een vervroegde donwload te voorkomen.
  • Volg de meldingen op het alcoholslot: Let op de meldingen die door de blaastest worden weergegeven en volg de instructies op om onnodige downloads te voorkomen.

Klik voor een overzicht van de huurtarieven voor een verplicht alcoholslot op “Overzichstabel” om onze prijstabel te raadplegen.

Voor een overzicht van de extra huurkosten voor een Alcolock buiten het verplichte programma, klik op “Extra kosten buiten het verplichte programma “Extra kosten buiten het verplichte programma”om onze prijstabel te raadplegen.

Nog vragen? Neem contact met ons op!

Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten en de beste oplossing voor uw behoeften te bespreken.